Search
  • Anna Hov

Kompakt sommerhus for en kreativ familie på fire

Hamra House by Studio DinellJohansson

På Gotland i Sverige ligger et lite hus blant trær og blomster som fra sitt beskjedne ytre skjuler en kreativ og leken indre oase for en familie på fire. Huset rommer en rekke arealsmarte og kreative løsninger på hverdagens bomønstre som avsløres så fort man åpner døren.


Huset som stod ferdig i 2010 er på beskjedne 64 kvadratmeter, men rommer stort sett alt man kan komme på av nødvendigheter for et sommerhus hvor familietid og trivsel står i fokus. Et ønske om "et hus, gjort så enkelt som mulig" var det arkitekten hadde å gå ut fra. Med sin enkle rektangulære grunnflate og låveliknende eksteriør utgjør huset et godt eksempel på hvordan man bygger en arealeffektiv og funksjonell bolig på et stramt budsjett. Snarere på grunn av (i motsetning til til tross for) sin beskjedne størrelse skaper huset en lun og sosial oase for familien på fire.


Boligens innvendige areal er dominert av to separate volumer av plywood. Disse to volumene huser soveplasser og lekeareal, både inni og på toppen av. Alle boligens service-funksjoner er arrangert langs en 90 cm bred stripe som løper gjennom hele boligens lengde. Langs denne aksen er funksjoner som trapp, oppbevaring, kjøkken og peis plassert, slik at disse er tilgjengelige og sentralt plassert i boligen. All av teknikk og vann og avløp er også løst langs denne aksen, noe som begrenser kompleksiteten i installasjonsarbeidet. Det resterende arealet på hver side av funksjonsaksen og mellom de to plywoodvolumene er høyst fleksible, og ved bruk av lette og sparsomme møbler kan bruken av arealet enkelt veksles. Et stort spisebord med plass til alle fyller en del av det fleksible arealet, mens det resterende av det løse møblementet består en enkel madrass som fungerer som sofa og tumleplass og et lite ekstra bord som enkelt kan flyttes utenfor på solfylte dager.


Huset er planlagt slik at det ikke har noen tydelig fram- og bakside, - men alle husets fire fasader er likestilt. Utsikt til det grønne er like synlig fra alle husets hjørner og sider. Det er heller ikke noen tydelig hovedinngang, men husets tre innganger brukes likestilt og om hverandre.


Studio DinellJohansson

Huset er bygget av lecablokker og er gitt et ytre lag med murpuss. Taket er dekket av korrugerte stålplater, som også gjør seg synlige som himlingsplater. Dette materialet gjenkjennes lokalt da det er mye brukt på låvebygningene på Gotland. Arkitekturen er enkel og vellykket, med fokus på kvalitet og estetikk fremfor unødvendigheter og jålete utsmykninger. Det er holdt et tydelig fokus på bærekraftige løsninger og minimering av avfall, gjennom materialvalg, gjenbruk og dimensjonering. Her er det ikke brukt mer enn nødvendig, hverken av materialer eller kvadratmeter.


All photos: Elisabeth Toll (Alle bilder)

89 views0 comments

Recent Posts

See All